Chińskie ciasteczka

Z pewnością nie raz byliście w jakiejś chińskiej knajpce. Jedzenie, które można tam zamówić jest z pewnością prawdziwym rarytasem. Co jednak zamówić na deser? Większość z nas decyduje się na coś, co kojarzy się nie tyle nawet z kuchnią chińską, co z chińskimi wróżbami i wskazówkami na przyszłość: na chińskie ciasteczka! Właściwie to nie do końca jest to deser, chińskie ciasteczka bowiem nie są zbytnio słodkie. Porównując je z tortami z bitą śmietaną, przesłodkimi krówkami czy też z sernikami wiedeńskimi lub wiedeńskimi pączkami… nie sposób uznać je za słodkości.

Wróżba z chińskiego ciasteczka

Chińskie ciasteczka mają jednakże inne zalety: nie tylko są bardzo smaczne i kruchutkie, ale także dostarczają nam porządnej dawki dreszczyku emocji. Czyż nie jest ekscytującym przełamywanie, rozbijanie ciasteczka i wyciąganie z niego karteczki z wróżbą? Co będzie na niej napisane? Czy będzie to cytat z chińskiej literatury, życiowa maksyma czy też rada, która od razu przypadnie nam do serca? Bez względu na to, co to będzie, jednego możemy być pewni: że nie przejdziemy nad tym do porządku dziennego, że taka wróżba z chińskich ciasteczek jest czymś więcej niż tylko infantylną zabawą. Skąd w ogóle wziął się pomysł na wróżenie za pośrednictwem ciasteczek? Na to pytanie odpowiada nam słynna legenda o chińskich ciasteczkach. Głosi ona, że dawno, dawno temu, bo w XIV wieku w Chinach rządzili Mongołowie. Żył wówczas także bardzo odważny człowiek, nazywał się Chu Yuan Chang, który chciał wystąpić przeciw obcym rządom w swojej ojczyźnie.

Rozpoczął więc organizację powstania. Ponieważ nie on jeden marzył o wyzwoleniu Chin spod okupacji najeźdźcy, udało mu się nawiązać kontakt z bardzo liczną grupą Chińczyków, gotowych wziąć udział w zaplanowanym powstaniu. Jak jednak Chu Yuan Chang miał się skontaktować ze swoimi rodakami, skoro mongolscy wojownicy byli wszędzie? I tu właśnie pojawiają się chińskie ciasteczka! Chu Yuan Chang nie mógł przecież komunikować się z pozostałymi Chińczykami swobodnie, posłużył się więc ciasteczkami, w które powkładał karteczki z informacjami o dacie zbrojnego wystąpienia przeciwko najeźdźcy. Po dziś dzień w Chinach na pamiątkę tych wydarzeń oraz bohaterskiej postawy Chu Yuan Chang, podczas tak zwanego Święta Księżyca Chińczycy rozdają sobie chińskie ciasteczka, w których to ukrywają kartki z cytatami, mądrymi sentencjami oraz przepowiedniami. Jak bywa z każdą legendą, nie wiadomo czy jest w niej choć ziarnko prawdy. Ale… kto wie?
Nie wszyscy o tym wiedzą, lecz aby raczyć się chińskimi ciasteczkami wcale nie trzeba daleko szukać i chodzić do chińskich restauracji czy knajpek. Chińskie ciasteczka bez problemu możemy przygotować sami, w domowym zaciszu. Nie jest to bynajmniej szczególnie skomplikowane. Wystarczy: 30 dekagramów mąki, 8 dekagramów cukru (drobnego), trzy jajka, dwie łyżki oleju, połowa torebki cukru waniliowego, szczypta soli oraz
migdały. Taka ilość produktów wystarczy na upieczenie mniej więcej pięćdziesięciu, sześćdziesięciu ciasteczek.

Powinniśmy produkcję naszych ciasteczek zacząć od przesiania mąki do jakiejś, większej nieco, miski. Następnie dodajemy jajka, olej, sól i cukier waniliowy i przystępujemy do zagniatania ciasta, tak by było jednolite i twarde. Później dzielimy otrzymaną masę na dwie części: jedną odstawiamy (najlepiej czymś ją przykryć, talerzykiem, kawałkiem folii lub ściereczką tak, aby nie wyschło), drugą rozwałkowujemy. Pamiętajmy, by uzyskane ciasto było bardzo cienkie. Następnie z rozwałkowanego ciasta wycinamy (szklanką, foremką i tak dalej) kółka. Pośrodku każdego z nich kładziemy obrany wcześniej migdał oraz karteczkę z wróżbą (zwiniętą w rulon). Takie kółko z zawartością sklejamy tak, jakby to były pierogi i wywijamy w taki sposób, by otrzymać rożkowaty kształt charakterystyczny dla chińskich ciasteczek. Następnie ciasteczka układamy na wysmarowanej olejem blasze i pieczemy przez mniej więcej dwadzieścia minut w temperaturze 180oC. Pamiętajcie, że ciasteczka chińskie powinny być małe i że nie będą zbytnio rumiane, więc i tak nie macie co nadmiernie ich przetrzymywać w piekarniku. Co najwyżej możecie posmarować je białkiem (choć niekoniecznie…), wtedy będą bardziej rumiane i zdecydowanie ładniejsze.

Category: Tarot
  • Najlepsza wróżka jako uosobienie miłości, dobra i piękności
  • Wróżka online – szybko, tanio i dyskretnie
  • Wróżenie z kart odkryje Twoje przeznaczenie
  • Wróżby internetowe formą terapii i zabawy
  • Wróżki online czekają na ciebie.
  • Wróżki służą Ci pomocą
  • Wróżby z tarota najlepsze do analizy
  • Wróżby z kart są pomocne w sprawach rodzinnych
  • Wróżby online są dostępne i tanie
  • Wróżby z tarota jako dobra porada
  • Tarot miłosny dla serca i ducha
  • O czym mówią karty tarota?
  • Zaufaj rozkładowi kart Tarota online
  • Przeznaczenie w tarocie jest istotne
  • Przepowiadanie przyszłości daje wiedzę
  • Postaw tarota
  • Porady ezoteryczne podpowiedzą szczęście
  • Karmiczna miłość, czyli uczucie wystawione na próbę
  • Horoskop partnerski a data urodzenia
  • Dobra wrózka jest niezwykle istotna
  • Wróżby chińskie
  • Reiki
  • Wróżki w Warszawie
  • Znaczenia snów
  • Wróżenie z tarota lenormand
  • Huna
  • Wróżby z tarota anielskiego
  • Wywoływanie duchów
  • Wahadełko – do czego służy ?
  • Wróżby andrzejkowe
  • Wróżenie ze snów
  • Wróżenie z run
  • Zaklęcia miłosne
  • Wróżby walentynkowe
  • Afirmacje
  • Wróżenie z kart klasycznych
  • Wróżenie z fusów
  • Mantra
  • Chińskie ciasteczka
  • Najsłynniejsze wróżki
  • Wyrocznia
  • Biorytm
  • Okultyzm
  • Psychotronika
  • Medytacja
  • Hipnoza
  • horoskop celtycki
  • VooDoo – Czarna magia ?
  • Czy w 2012 roku będzie koniec świata ?
  • Joga – Czym jest ?
  • OOBE – Wyjście po za ciało fizyczne, świadome śnienie itp
  • Horoskop Egipski
    • Partnerzy

      Blog o tarocie online - blog.otylia.pl